Ik slaap supergoed sinds kort. Lees hier hoe!

Ik slaap supergoed sinds kort. Lees hier hoe!

Ik ben geen heel slechte slaper. Het kan veel erger hoor ik om mij heen. Maar toch… Ik hoor alles, (remedie oordopjes), heb snel last van licht (rolluiken), veel draaien, woelen, vaak wakker liggen en 1 a 2 keer per nacht eruit om te plassen. Voor de eerlijkheid moet ik er wel bij zeggen dat de overgang ook zijn invloed heeft: nachtzweten, opvliegers, onrust (maar dat begint af te nemen). Bottomline: ik ben een lichte slaper die snel wakker wordt. En als ik overprikkeld ben kom ik lastiger in slaap.

Het is mij altijd wel opgevallen dat ik in de winter beter slaap dan in de zomer met alleen een lakentje i.v.m. de warmte én ik was links en recht wat tegen gekomen over verzwaringsdekens. Mmm, zou dat iets kunnen zijn voor mij? Ik herinnerde mij ook dat ik vroeger bij oma heerlijk sliep onder zo’n zware, witte sprei met ribbeltjes en bloemen erop (die had iederéen in die tijd dus als je dit herkent, ben van mijn leeftijd 😊).

Googelen maar: Zware dekens worden gebruikt voor slaapproblemen, slapeloosheid, ADD/ADHD,  Autisme Spectrum Syndroom, PTSS, dementie, rusteloze benen, depressie, angst, trauma en paranoia, stress en paniek. Pfff, weer lekkere psychiatrische hokjes allemaal. Niks over HSP…

Maar ik zag de link wel. Wat veel van deze diagnoses of hokjes gemeen hebben is de overprikkeling en het gevoel van onveiligheid. Volgens mij zou het ook bij HSP kunnen werken. Maar het leek me zo wárm! En zo zwaar! Aanbevolen wordt 10% van je lichaamsgewicht aan zand. Bovenop je. Ik vond het in eerste instantie niet zo’n heel aantrekkelijk idee.

Ik ben gaan experimenteren. 2 van die zware velours badlakens uit de kast getrokken. Opgevouwen tot een reep en over m’n schouders op het dekbed gelegd. Was best zwaar. En ik heb geslapen als een blok. Toeval? Nog maar een nachtje proberen. Ja, en weer goed geslapen. Heerlijk zelfs. Niet eens hoeven plassen ’s nachts. Ik werd veel uitgeruster wakker. Maar het was wel warm met die badlakens.

Weer googlen: ik kom een site tegen (www.verzwaringsdekens.nl) waar iemand ze met de hand op maat maakt en van allerlei leuke stofjes. Eigenwijs als ik ben wil ik een halve deken of een reepje want een hele is veel te zwaar en te warm (concludeer ik al vooraf zonder enige ervaring). Ik ben gaan bellen. Hele lieve aardige mevrouw die ze zelf maakt met veel liefde. Ik leg mijn verhaal uit. Natuurlijk alles kan wat ik maar wil, zegt ze.  Weet je wat? Ik stuur je er een op en dan probeer je die gewoon. Vind je het niks dan stuur je ‘m gewoon weer terug. Dat wil ik wel!

Een paar dagen later staat de bezorger voor de deur met een hele zware doos. Voorzichtig opengemaakt en daar ploft de deken op de grond. Tjee, wat zwaar!

Hij is prachtig gemaakt en vakkundig afgewerkt. Allemaal kleine vakjes gevuld met een beetje zand. Maar nu dan? Op het dekbed, in het dekbed, zonder dekbed? Er zitten veiligheidsspelden aan. En wat moet die rits in het midden? Even contact opgenomen en uitleg gekregen. Ze was vergeten de gebruiksaanwijzing erbij te doen: in het dekbed vastmaken met veiligheidsspelden om schuiven te voorkomen, rits is zodat je ‘m in 2 keer kunt wassen zodat je wasmachine niet aan gort gaat.

Alles op bed gedaan. Even gaan liggen om te voelen hoe het is (op klaarlichte dag) en het voelt super! Veilig, alsof je omhelst wordt. Helemaal niet te zwaar. Ik voel me meteen rustiger worden. Maar allee! het is midden op de dag en ik heb nog genoeg te doen. Vanavond voor de echt.

Ik kruip ’s avonds in bed, val meteen in slaap en wordt pas ’s ochtends wakker. Ik heb bijna niet gedraaid, niet hoeven plassen en het was helemaal niet warm. Ik voel me hartstikke uitgerust en blij. Dit is super! En niet alleen voor mij. Dit kan heel veel HSP’s helpen. Enthousiast mail ik Wendy van verzwaringsdekens.nl over mijn ervaring en dat ik het wil gaan aanbevelen voor de HSP’s  in mijn praktijk. Zij superblij, ik blij, nu de rest van de wereld nog.

Volgende experiment: Mijn partner (ook HSP). Hij komt slapen (wij latten al jaren) en wordt ook nieuwsgierig door mijn enthousiasme. Hij gaat met de badlakens aan de slag terwijl ik heerlijk lig te ronken onder mijn verzwaarde deken. Resultaat: Hij snurkt nauwelijks, hoeft maar 1 x te plassen en woelt stuken minder. Hoera!

Ik ben verbluft over het resultaat. Hoe werkt dit nou? Even wat theorie uit een artikel:

“Zware dekens zijn geïnspireerd op de kalmeringstechniek van pressure stimulation. Een zware deken oefent druk uit op je lichaam en helpt om te ontspannen. Dat zorgt voor een grotere aanmaak van het hormoon serotonine en melatonine waardoor je je prettiger voelt. Tegelijkertijd zorgt een zware deken ervoor dat het stresshormoon cortisol vermindert! De algemene regel is dat een zware deken 10% van jouw lichaamsgewicht moet zijn. Jouw zware deken is dus niet per sé geschikt voor iemand anders. Dat hangt af van het gewicht van die persoon. Maar een typisch gewicht voor volwassenen is tussen 15 en 30 pond.”

Dat klinkt allemaal heel plausibel. Ik denk meteen aan het inbakeren van baby’s. Die worden daar ook rustiger van. Slapen als een baby. Wie wil dat nu niet? Hoe heerlijk is het als je jezelf kunt inbakeren met zoiets simpels als een verzwaarde deken?

Ik ben om. Mogelijk kun je wat met deze tip. Ze zijn best aan de prijs (tussen €145,- en €195,-) dus ga eerst aan de slag met badlakens of bestel er een om uit te proberen. Ik ben heel benieuwd of het voor jou werkt. Laat je me je ervaring weten?

Wil je het er een keer met mij over hebben? Dan klik hieronder

Klik hier om een afspraak te maken voor een GRATIS Skype sessie.

15 thoughts on “Ik slaap supergoed sinds kort. Lees hier hoe!

 1. Ik heb idd gekeken naar verzwaringsdekens, maar ik heb het geld er niet voor. Ik slaap onder een 2-persoons paardendeken die dubbel gevouwen is. Ook lekker zwaar. Slecht slapen heeft bij mij toch ook echt wel met spanning te maken, omdat ik ook PTSS heb. Op tijd maar bed, Voor het slapen gaan wandelen/hardlopen doet me goed, op YouTube ademhalingsoefeningen of bodyscans doen, bio-identieke progesteron smeren en hoge dosering magnesium. Ook blijven oefenen met wat is de gebeurtenis en wat zijn mijn gedachten en die blijven onderscheiden; feiten van meningen afsplitsen. Dat voorkomt veel stress en spanning.Zo houd ik mezelf drijvende en slaap ik goed.

 2. Hi Anouk,

  wat interessant dit zeg! ik herken me in jouw verhaal over in slaap komen e.d.
  Sinds kort merk ik dat ik beter slaap als ik meerdere kussens om mij heen heb en een deken op mijn hoofd dat geeft denk ik dat veilige gevoel alleen het is dan wel vaak warm inderdaad. Ik zou dit graag willen proberen maar heb je er misschien een foto van? hoe moet je dat om je heen leggen bijvoorbeeld? ik kan mij er niet echt een voorstelling van maken.

  groetjes
  Grace

 3. Een uitkomst hè? Ik slaap al jaren met een extra deken en slaap daardoor een stuk dieper. Fijn dat je dat nu ook ervaart! Sweet dreams!

  1. Dankjewel Marjon. Een extra deken heb ik ook wel geprobeerd maar dat is voor mij veel te warm. De verzwaringsdeken werkt voor mij perfect!

 4. Je kan ze nu ook bij ons reserveren! De wereldwijd bekende verzwaringsdekens van GravityBlankets zijn nu ook in Nederland verkrijgbaar.. Je kan ze 31 nachten proberen.. Niet goed geld terug, maar uit ervaring kunnen wij garanderen dat onze dekens helpen! Bezoek
  ook onze blog voor informatie en tips over verschillende relevante onderwerpen zoals slaap, stress, autisme en meer!

 5. Interessant! Maar ik ben in de overgang en heb last van opvliegers s nachts. Moet dan alles van mij af hebben. Is die deken dan niet heel warm. Krijg al een opvlieger al ik mijn dekbed tot aan mijn nek heb liggen.

  1. Hoi Angelique, Ik heb ook ontzettend last van opvliegers en nachtzweten. Ik vind het erg meevallen met de verzwaringsdeken en een lakentje. Als het erg warm is rits ik ‘m in tweëen en leg een halve op me. dat scheelt alweer. Ik denk dat het ook voor iedereen verschillend is. Je kunt zo’n deken altijd uitproberen en als het niet bevalt mag ie terug. Succes!

 6. Interessant! Maar ik ben in de overgang en heb last van opvliegers s nachts. Moet dan alles van mij af hebben. Is die deken dan niet heel warm. Krijg al een opvlieger al ik mijn dekbed tot aan mijn nek heb liggen.

 7. Hi, ik heb net een deken binnen. Alleen kan ik nergens online vinden of je hem op of onder je dekbed legt. Ik heb hem nu op mijn donsen dekbed gelegd, maar dat lijkt me voor de dons niet helemaal goed. Hebben jullie tips?

  1. Hi Boukje, je kunt ‘m los op het dekbed leggen of met de veiligheidsspelden in de hoes op het dekbed leggen. Wat jij het prettigst vindt. Je kunt ‘m ook onder het dekbed doen maar dat voelt niet zo lekker lijkt mij ;-).

   Groetjes,

   Anouk

 8. Hoi,
  Ik heb nu een paar maanden een verzwaringsdeken. Na een maand getest hoe ik weer zonder zou gaan slapen. Ik ervaar het ook als rustgevend en hoef er s’ nachts niet of nauwelijks uit voor te plassen. Voor mij niet meer zonder een verzwaringsdeken. Er is 1 uitzondering en dat is als ik heel erg onrustig ben dan voelt het juist als beklemmend (letterlijk en figuurlijk) maar dat komt niet vaak voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *