De HSP man: Held of Watje….

De HSP man: Held of watje…

 

Iemand was boos op mij. Omdat mijn blog alweer over vrouwen ging. Het ging over mijn blog over boosheid (lees ‘m hier).  Deze HSP man vond dat niet eerlijk en dat vond ik wel interessant. Ik legde uit dat ik als vrouw vanuit mijn perspectief schrijf en dat ik dat logisch vind. Tegelijkertijd realiseerde ik me dat hoogsensitiviteit vaak aan vrouwen wordt gekoppeld. Er zei ooit iemand serieus tegen mij dat het een ‘vrouwenaandoening’ was. Dat is natuurlijk niet zo . Het is gewoon 50-50% verdeeld over iedereen. Maar toch..

Ik heb best veel mannen in mijn praktijk als klant die vaak tegen andere problemen aanlopen dan mijn vrouwelijke cliënten.
Ik heb mijn ’boze klager’ dus beloofd dat ik een blog over HSP en mannen zou schrijven omdat hij me geïnspireerd had.

Deze is dus voor jou!

Eerst even over mijn foute titel: de HSP man bestaat niet net zoals de HSP vrouw niet bestaat. Iedereen heeft zijn persoonlijkheid en een deel van je zijn bestaat uit hoogsensitieve dingetjes. Iedereen is gelukkig uniek.

Waar mijn mannelijke cliënten vaak mee worstelen is het onderwerp mannelijkheid. Hoe ben je nou een echte man met al je gevoeligheden? Er rust helaas nog steeds een taboe op mannen en sensitiviteit. Ik weet als HSP vrouw maar al te goed dat te pas en te onpas in een emotionele huilbui uitbarsten ( om niks, volgens de niet hoogsensitieven) vaak niet als krachtig ervaren wordt.  Hoe moet dat dan als man?

Ik heb zelf een HSP man. Al heel lang.  En ik vind het heerlijk,  zo’n gevoeligerd! In plaats van naar voetbal te kijken, binget hij Say Yes to the Dress. En niet naast mij op de bank omdat ik het wil zien, maar geheel vrijwillig bij hem thuis. Hij heeft een flinke schoenenverslaving en vindt het vaak nodig om mij van stevig modeadvies te voorzien: ‘Die trui kan écht niet meer’.
Ook heerlijk: samen volschieten bij een film. En qua mannelijkheid: hij draait zijn hand niet om voor een ingewikkelde verbouwing, laat gerust zijn sokken rondslingeren, heeft een stoere stoppelbaard van staaldraad en kan heel stereotiep vaak niet zo goed luisteren.  Maar hij staat zijn mannetje en voelt zich heel comfortabel als HSP man (ik mag dit zo maar over hem opschrijven!). En mijn held snapt mij, dat is nog het belangrijkste.

De HSP mannen uit mijn praktijk voelen zich vaak nog wat minder comfortabel. Schaamte, een masker opzetten, flinker doen dan je bent: ik kom het allemaal tegen. ‘ Kun je mij leren om niet zoveel te voelen? ‘ vroeg laatst een hoogsensitieve man. Nee, dat gaat helaas niet, moest ik hem teleurstellen. Je kunt wel leren om ermee om te gaan en jezelf te accepteren zoals je bent zodat maskers en muren niet meer hoeven en je vrijer en energieker in het leven kunt staan. Want van doen alsof word je doodmoe. En het is ook niet nodig.

De tijden veranderen. Ik ben van mening dat mannen en vrouwen nog altijd meer overeenkomsten hebben dan verschillen. Je bent allebei mens. Je wil allebei geliefd en gewaardeerd worden. Je wil allebei gezien en gehoord worden. De verschillen beginnen steeds kleiner te worden. De traditionele man-vrouw rolverdeling ligt al een tijdje achter ons. Je mag veel meer zelf kiezen over wie je wil zijn en hoe je je leven inricht.

Het is nog niet zo lang geleden dat mannen niet achter een kinderwagen liepen omdat dat onmannelijk was. Jonge mannen van nu durven veel meer hun gevoel te laten zien. Je ziet het ook in de mode voor mannen. Die wordt steeds vrouwelijker. Staartjes, knotjes, nagellak en roze kunnen zomaar. De feminiene, zachte eigenschappen van mensheid lijken steeds meer gewaardeerd te worden.  We zijn een shift aan het maken van een mannelijk gedomineerde wereld naar een zachtere variant waar iedereen beter van wordt. ( Enkele horkerige wereldleiders daargelaten maar dat zie ik voor het gemak dan maar even als laatste stuiptrekkingen).

Eigenlijk zijn de HSP mannen van nu de voorlopers voor het nieuwe soort mannelijkheid dat de wereld nodig heeft! De kracht van zacht. Mannelijk en toch gevoelig en zorgzaam. Een soort voorbeeldfunctie om te laten zien dat mannelijk zijn niet betekent dat je hard en ongevoelig bent. Dat dierenleed je niet raakt, dat je baby’s niet schattig vindt. Dat je gedefinieerd wordt door je inkomen en je auto. Dat je identiteit afhangt van je baan. Dat je altijd rationeel moet zijn en je argumenten moet onderbouwen met feiten. Er is nog zoveel meer: vertrouwen op je intuïtie, intens genieten, empatisch en liefdevol zijn etc. En dan ben je in mijn ogen helemaal geen watje. Integendeel: are you man enough to be sensitive? Daar is lef voor nodig. Dat vraagt een zekere heldhaftigheid.

Dus laat maar zien, kom maar op!  Ik vind het woest aantrekkelijk en de rest van de wereld heeft het heel hard nodig. De HSP man is geen watje maar heeft juist een voorbeeldfunctie voor de rest.

En als je nog niet zo goed durft, als je je soms nog dat ongemakkelijke watje voelt en liever die stoere held wil zijn? Het kan allebei. Het een sluit het andere niet uit. Als dat wat je bent er maar gewoon mag zijn. Een watje met een cape om bijvoorbeeld…

Hoe ga jij om met je mannelijkheid? Laat het me hieronder weten, ben heel benieuwd!

of Klik hier om een afspraak te maken voor een GRATIS Skype sessie.

4 thoughts on “De HSP man: Held of Watje….

 1. Sinds kort maak ik me sterk voor en politieke partij,
  Dit past eigenlijk niet bij me maarde reden is dat ik iemand steun omdat sommige eigenschappen bij deze kandidaat mij sterk opvallen: Intelligentie, integer, aangeboren wijsheid, sereniteit, mededogen, het uitstralen van liefde en het zijn van een baken in deze wereld die soms totaal uit koers schijnt te zijn geraakt. Gewoon mijn nummer 1 als mens en bijna engelachtig gestalte. Bij een partijbijeenkomst werd ik geïnterviewd door een journalist en met betraande ogen en al verontschuldigend hield ik mijn betoog met bibberende stem. Ze vroegen na het interview of ze het mochten uitzenden, Natuurlijk zei ik volmondig toe.. Later zag ik het terug op TV en het internet.
  ‘Wat erg dacht ik’, maar niets is minder waar, van alle kanten kreeg ik positieve signalen en steunbetuigingen. Ik vond mezelf een huilbaby, maar wel een zeer moedige (met heldenstatus hihi…) Dus mocht u mij ooit in levende lijve mogen ontmoeten dan realiseer u dat u het moedigste watje van de regio ontmoet heeft… Ik kweek nu nog even borsthaar om die net opgedane indruk onvergetelijk te doen zijn.. Goeden dag !

 2. Sinds kort maak ik me sterk voor en politieke partij,
  Dit past eigenlijk niet bij me maar de reden is dat ik iemand steun omdat sommige eigenschappen bij deze kandidaat mij sterk opvallen: Intelligentie, integer, aangeboren wijsheid, sereniteit, mededogen, het uitstralen van liefde en het zijn van een baken in deze wereld die soms totaal uit koers schijnt te zijn geraakt. Gewoon mijn nummer 1 als mens en bijna engelachtig gestalte.
  Bij een partijbijeenkomst werd ik geïnterviewd door een journalist en met betraande ogen en al verontschuldigend hield ik mijn betoog met bibberende stem. Ze vroegen na het interview of ze het mochten uitzenden, Natuurlijk zegde ik volmondig toe.. Later zag ik het terug op TV en het internet.
  ‘Wat erg dacht ik’…, maar niets is minder waar, van alle kanten kreeg ik positieve signalen en steunbetuigingen. Ik vond mezelf een huilbaby (maar wel een zeer moedige met heldenstatus hihi…) Dus mocht u mij ooit in levende lijve mogen aanschouwen dan realiseer u dat u het moedigste watje van de regio ontmoet heeft… Ik kweek nu nog even borsthaar om die net opgedane indruk onvergetelijk voor u te doen zijn.. Goeden dag !

 3. Ja Anouk, heel interessant deze blog weer. zoals alle blogs van jou. Lezende door ik, als zijnde geen man en geen vrouw, ik zit er tussen in. Maar zie er helaas wel uit als een man, schijnbaar.
  Maar voor mij hoeft het niet.
  Ik ben geen held en ook niet stoer.
  Hou helemaal niet van voetbal – en dat andere mannelijke gepraat, zullen we maar zeggen.
  Mannelijke vrienden heb ik bijna niet. Ik kan niks met mannen.
  Ik ben een Klinefelter – Jongen.
  En heb vriendinnen.
  Als mijn hond of andere dieren in het nauw zitten, dan treed ik op.
  Maar zie dat niet als mannelijk.
  Dat ben ik gewoon.
  Mannelijkheid, is niet voor mij.
  Bah.
  Borsthaar heb ik ook niet, en Testosteron helemaal niet.
  Gewoon rust in de Tent.

  Maar als HSP jongen is er bij mij zelden Rust.

  Ik moet nog veel leren.

  Bedankt Anouk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *