3 tips om als HSP een fijne kerst te vieren…

3 tips om als HSP een fijne kerst te vieren…

 

Kerstmis! Ik ben er dol op. Oubollige films die je al 100 keer gezien hebt. Overal lichtjes en sfeer. Iedereen doet net effe wat meer zijn best. Mooi aankleden. Lekker eten. Familiegevoel. Ik heb er altijd allerlei Disney prinsessen fantasieën over. En de werkelijkheid valt dan vaak een beetje tegen. Het regent. Je moeder is hartstikke gestrest over het kerstdiner. Geharrewar over welke familie op welke kerstdag mag komen. Je zus die niks lust en dat duidelijk laat blijken. De lollige oom die net iets teveel heeft gedronken en moppen gaat tappen. Kerstboodschappen. Onderhuids broeiende vetes waar niemand meer van weet waar ze eigenlijk over gingen.

En , o ja: kadootjes gedoe met lootjes. Wat koop je in godsnaam voor de ene saaie neef die je 1 x per jaar ziet en waar je maar vaag van weet wat voor werk hij doet. Laat staan welke hobby’s of interesses. En als je dan ook nog aan een budget vastzit (want anders is het niet eerlijk) wordt het nóg lastiger.

Kerst is ook omringd met een heleboel verwachtingen. Het móet gezellig zijn. Het eten perfect. De boom volgens de plaatjes in de Linda. Geen ladders in je kousen of jengelende peuters die zo’n heel kerstdiner niet trekken. Zijn m’n kadootjes die ik heb uitgezocht wel leuk genoeg? En daar gaat het vaak mis! Opgeklopte verwachtingen die niet realistisch zijn. Totaal overprikkeld omdat jij je verantwoordelijk voelt voor de sfeer en gaat lopen redderen zodat iedereen het naar zijn zin heeft. En met een licht katerig gevoel en teleurgesteld ga je weer naar huis.

Hoe voorkom je dat nou?

  1. Laat je verwachtingen varen!

Verwacht niks. Het gaat toch nooit zoals je het in je hoofd hebt voorgesteld. Of zoals je oma vindt ‘dat het hoort’. Relax! Maak het niet te ingewikkeld met een 6 gangen diner voor 12 man in een piepklein keukentje. Dat is vragen om problemen. Het gaat om het gezellig samenzijn met lekker eten. Maak het jezelf wat makkelijk (heus dat mag!) Ook al is de verwachting van iedereen dat jij weer 2 hele dagen in de keuken staat. Verras ze maar eens.

  1. Jij bent niet verantwoordelijk voor de sfeer.

Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf (ook jij). Je kunt je bijdrage leveren aan de conversatie. Je kunt je aller-leukste zelf zijn en positief  en blij. Maar je gaat niet over het gedrag van een ander. Hou het voor jezelf gezellig en straal dat uit. Meer kun je niet doen. Zo schiet je niet in de kramp om het voor iedereen te gaan regelen en gezellig te houden en blijf je dichter bij jezelf.

  1. Plan ‘me time’ in

Het is (lijkt?) vaak en stoet van verplichtingen zo’n kerstperiode. Ouders, schoonouders (laten we samengesteld gezinnen maar helemaal buiten beschouwing laten. Daar heb je een professionele planner voor nodig om dat voor elkaar te krijgen). Kerstavond, 1e en 2e en ik hoor soms ook wel eens over 3de kerstdag omdat het anders niet past. Het is veel!

Kijk voor jezelf wat haalbaar is. Voel je niet verplicht op alle uitnodigingen ‘ja’ te zeggen als je van te voren al weet dat je dat niet trekt. Niemand heeft er wat aan als jij stug en afwezig  (of juist helemaal hyper) ergens aan tafel  zit. Durf voor jezelf op te komen en maak een planning waar je je aan houdt. En bij dat opkomen voor jezelf hoort ook ‘nee’ zeggen. (Hoe je dat doet?Daar heb ik deze blog over geschreven).

Hele fijne feestdagen en geniet er van!

Ps: heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Aarzel niet om ze aan mij te stellen. Klik hier om contact met mij op te nemen.

Of laat jouw kerstervaring hieronder achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *