Hup! Uit je comfortzone…

Hup! Uit je comfortzone…

Uit je comfortzone? Ik ben al blij als ik er een keer in zit! Het dagelijks leven is vaak al spannend genoeg als HSP. Je krijgt zo veel meer info en prikkels binnen dan gemiddeld.  Hebt zoveel meer om over te piekeren, door te redeneren en je af te vragen en te verwerken dat een comfortzone wel heel aanlokkelijk klinkt.  De wereld is zo in beweging, verandert zo snel. Er is zoveel dat je moet bijhouden en dan moet je ook nog eens uit je comfort zone. Want dat is goed, daar groei je van. Anders sta je stil en er is volgens mij op dit moment geen grotere doodzonde dan stilstaan en jezelf dus niet ontwikkelen ( o ja, en dat je geen killerbody hebt natuurlijk).

Ik vind dat ik me prima heb ontwikkeld en nog steeds doe. Ik heb in mijn leven de nodige uitdagingen voor m’n kiezen gekregen die ver voorbij elke comfortzone gingen. Daar heb ik veel van geleerd. Maar wat ik voornamelijk heb moeten leren is om ook comfortabel te zijn met mezelf. Dat het ook ontspannen kan en zonder stress. Dat je je goed genoeg voelt zoals je bent. Ongeacht wat anderen daar van vinden. Dat je je niet over de kop hoeft te werken om een goede werknemer te zijn. Het dagelijks leven is al stressvol genoeg met alle overprikkeling, werkdruk, verwachtingen en ook nog alle leuke dingen die moeten zoals hobby’s en ander vooral nuttig tijdverdrijf. Waar is het ouderwetse lummelen gebleven?

De arena die werk en carrière heet steekt er met kop en schouders boven uit. Werkdruk, ontwikkelprogramma’s,  bilateraaltjes en een leven lang leren, de horror van de kantoortuin. Hoe comfortzone is dat? It’s a jungle! Mag ik daar een ‘Hoe overleef ik…’ boek over?

En je hoeft je ook niet weg te cijferen in een relatie of om een goede moeder te zijn. Het hoeft allemaal niet perfect. Je hoeft niet op ieders wensen en behoeften in te gaan. Je mag ook gewoon eens lekker met jezelf bezig zijn en ervan genieten wanneer alles een beetje voortkabbelt en niet zo spannend is. Als HSP heb je juist een comfortzone nodig! Lekker thuis op de bank even terugtrekken. Niemand om je heen. Geen verplichtingen. Je eens heerlijk comfortabel voelen en níet werken aan je killerbody.

Wat is er op tegen om het jezelf wat gemakkelijker te maken, lief te zijn voor jezelf en eens iets niet te moeten of te durven?
Natuurlijk leer je van fouten maken ( oftewel ‘ een ongewenst resultaat’) en dat voelt zelden comfortabel. Tuurlijk heb je  nieuwe uitdagingen nodig anders kak je in als een suffe doos. Maar het ‘uit-je- comfortzone’ principe wordt wel heel erg overgewaardeerd en gepromoot alsof het de enige manier is om te leren en te ontwikkelen. Het wordt te pas maar vooral te onpas gebruikt. En al helemaal als je iets niet wil of netjes zegt ergens niet voor te kiezen. ‘Kom op niet zo flauw, is goed voor je. Hup, uit je comfort zone!! (..maar ik wil dit niet!….) En dan komt er zo’n serieuze zucht dat het juist goed voor je is om je grenzen op te zoeken en liefst eroverheen te gaan. Nou, dat lijkt me nu helemaal geen goed idee en daar heb ik dus gewoon geen zin in. Zijn grenzen er nu juist niet om te bewaken? Anders hoef je ze helemaal niet te hebben. Dan dendert iedereen er zo maar overheen. Gewoon netjes weigeren dus.

Dat is niet meteen gemakkelijk om te doen maar wel te leren. Ik kan je daar bij helpen. Als je weet wat je wel en niet nodig hebt, wat wel en niet voor jou werkt als HSP dan wordt het al een stuk gemakkelijker om je grenzen aan te geven. Dan kun je vol vertrouwen aangeven wat je wilt of dat nou gebruikelijk is of niet. Dat maak je zelf dan wel uit.

En hoe vaak denk je dat niet HSP’s uit hun comfortzone stappen? Valt wel mee denk ik als ik zo eens om me heen kijk. Er hangt weleens iemand aan een parachute/stapt in een bak met ijs/ gaat blootsvoets hiken in de Himalaya maar dat is echt niet elke week. Het wordt tijd om jouw comfortzone uit je verdomhoekje te halen, af te stoffen en te gebruiken daar waar nodig. Dus, Hup! IN je comfortzone en geniet er vooral van.

Hoe ziet jouw comfortzone eruit?

Laat het me hieronder weten!

Of Klik hier om een afspraak te maken voor een GRATIS Skype sessie.

2 thoughts on “Hup! Uit je comfortzone…

  1. Mijn comfortzone is met name een dag waarop niks gepland staat en ik spontaan en heerlijk impulsief kan beslissen wat ik wil doen en met wie ik dit ga doen. Heerlijk om ervoor te zorgen dat deze momenten of dagen meerdere keren per week voorkomen.

  2. Zoals je schrijft zitten wij vaak genoeg niet in ons comfortzone.
    Voor mij is de confortzone vaak dingen doen die ik al zo vaak gedaan heb dat ik mij comfortabel kan voelen ook als het om werken gaat.
    Ik ben postbode van beroep en als ik vaak dezelfde post ronde heb en ik de omgeving goed ken kan ik van mijn werk genieten.

    Mijn comfortzone kan ook zijn over dingen te schrijven die over mijzelf gaan zolang ik in “anonimiteit” kan schrijven.

    Of op pad gaan met mijn camera die ik van binnen en buiten ken en weet wat de mogelijkheden ermee zijn waardoor ik mooie foto’s krijg als resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *