Hoe streng ben jij voor jezelf…

Hoe streng ben jij voor jezelf…

 

Hoe streng ben jij eigenlijk voor jezelf? Vaak is het zo bij HSP’s dat je begrip hebt voor iedereen om je heen inclusief al hun fouten, tekortkomingen en ronduit stomme acties. Vooral als je veel om die persoon geeft. Zal wel weer met onze beroemde empathie te maken hebben maar hoe zit het met compassie voor je zelf? Waarom ligt de lat voor je zelf veel hoger dan voor de ander?

En ben je ook nog eens heel streng over die lat. Hij kan eigenlijk hoger, het is nooit perfect. Het is alleen maar goed als het perfect is. Waar blijft ‘goed genoeg’ ? Perfectie bestaat niet hebt ik ontdekt door de jaren die ik al hier rondloop. Hoe hard je ook je best doet. En als het niet perfect is, is het niet goed en stelt het niks voor en kun je er ook niet mee naar buiten want stel je voor als je het zelf al niks vindt wat moet een ander daar wel niet van denken! Stel je voor je krijgt kritiek? Dan vergaat de wereld toch?

Waar komt die angst voor kritiek eigenlijk vandaan? Uit jezelf. Omdat je zo streng bent voor jezelf en jezelf veroordeeld ga je ervan uit dat andere mensen ook zo denken. Maar die kijken vaak net zo mild als dat jij naar anderen kijkt. Kringetje rond! Mensen die erg veel oordelen zijn meestal niet zo happy met zichzelf. Dat wat je veroordeelt in een ander wijs je in jezelf af. Oordelen zeggen dus meer over jezelf dan over de degene die je veroordeelt. En dat geld andersom dus ook!

En zo hou je je zelf klein. Zo ontneem je je zelf de kans om te stralen en te shinen in de prachtige persoon die je bent.
‘Zo ben ik opgevoed, dat heb ik van thuis uit meegekregen’, hoor ik ook wel eens. Nou, dan wordt het tijd om dat eens los te gaan laten.

Er is een beroemd stuk uit een boek van Marianne Williamson dat Nelson Mandela bij zijn inauguratie heeft geciteerd. Best al vaak aangehaald maar ik vind ‘m prachtig en het geeft heel goed weer wat ik bedoel:

“Our deepest fear is not that we are inadequate.

Our deepest fear is that we are powerful beyond
measure. It is our light and not our darkness that
most frightens us.
We ask ourselves: who am I to be brilliant, gorgeous,
talented, and fabulous? Actually, who are you not to be?

You are a child of God. There’s nothing enlightened about
shrinking, so that other people won’t feel insecure around you.

We are meant to shine as children do. We were born to manifest
the glory of God that is within us.

It is not just in some of us. It is in everyone.

As we let our own light shine, we unconsciously
give other people permission to do the same.

As we are liberated from our fear, our presence automatically
liberates others”

Dus ga! Shine! Groei zo groot als dat je kunt zijn. Laat je niet tegenhouden door je tekortkomingen want die heeft iedereen in verschillende samenstellingen. Ben zo mild voor je zelf als je dat voor anderen bent. Gun jezelf die warmte en koester jezelf met liefde voor je zelf als een warm dekentje om je heen. Gooi de oordelen die je over jezelf hebt overboord. Je bent wel goed genoeg! Je bent geen bitch maar lekker direct, je bent geen drammer maar lekker duidelijk, je bent geen emotionele dweil maar een gevoelsmens ( voor de duidelijkheid: dit zijn mijn eigen voorbeelden 🙂 )

Het is de bedoeling van het universum/ God/ het leven of hoe je het ook wil noemen om tot je volle potentieel te komen. En dat lukt dus nooit als je zo streng bent voor jezelf en je zelf daardoor klein maakt.
Wat wil jij worden als je groot bent?

Klik hier om een afspraak te maken voor een GRATIS Skype sessie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *