De mythe van multi-tasken

De mythe van multi-tasken

Daar gaan nogal wat vrouwen prat op! Dat ze goed kunnen multi-tasken.

En het is gewoonweg niet waar. Het brein kan maar een ding (dat aandacht vraagt) tegelijk. Wat er gebeurt bij Multi-tasken is dat je je aandacht versnippert. Je switcht de hele tijd van het een naar het ander. Je bent niet sneller door allerlei dingen door elkaar te doen. Sterker nog: je wordt langzamer en het kost meer energie. En je raakt veel vermoeider. Dat is wetenschappelijk onderzocht en in meerdere studies bewezen (ik zal je verder niet vermoeien met voetnoten en bronvermeldingen) Geautomatiseerde zaken gaan iets gemakkelijker om tegelijkertijd te doen. Denk aan: autorijden en praten met iemand die naast je zit. Maar met bellen en rijden tegelijk wordt het al een stuk lastiger. Dat komt omdat degene die naast je zit mee anticipeert met wat zich voor je afspeelt als er een moeilijk stukje verkeer aan de hand is. Maar de persoon aan de telefoon ziet dat niet dus blijf je doorpraten en ondertussen levensgevaarlijke toeren uithalen.

Vooral als je hoogsensitief bent en meer dan gemiddeld moeite hebt om je energie bij je te houden en goed te verdelen over de dag lijkt het een goed idee om meer gedaan te krijgen met multi-tasken maar dat is het natuurlijk helemaal niet zo. Door je aandacht te versnipperen en alles door elkaar te doen raak je nog meer overprikkeld. Wat je veel beter kunt doen is mono-tasken. Klinkt toch ook heel hip? Je doet dit door taken een voor een af te handelen, door taken met aandacht te doen en zaken te plannen.

 

Maar wat doen we liever? Tja, we willen de mythe want we zijn zo druk-druk-druk en hebben geen tijd én we geloven dat het kan. Ik opperde laatst tijdens een meeting dat multi-tasken een mythe was. Een paar vrouwen reageerden als door een wesp gestoken.: het was niet de bedoeling dat ik onthulde dat het niet waar is. Ik viel daardoor mijn eigen sexe af, ik verbrak de betovering, onthutste blikken vielen mij ten deel. De mannen in de ruimte grinnikten. Die hebben al langer door dat je beter met volle aandacht iets kunt doen dan als een kip zonder kop rond te rennen.

 

Dus… verbreek de mythe, ga niet mee in het sprookje dat vrouwen er zo goed in zijn. Doe jezelf een plezier en plán je taken, handel ze een voor een af en zet dan tevreden een vinkje op je to-do lijstje. (en merk dan op dat je nog eerder klaar bent ook: dubbele winst!)

 

Overtuigd? Of nog net niet?  Doe onderstaande oefening waarin je kunt ervaren hoe multi-tasken voor jou werkt.

 

Wat heb je nodig?

 

Pen en papier en de stopwatch op je telefoon.

 

Deel 1:

Schrijf afwisselend een letter van de zin:

 

ik kan multi-tasken

 

En een cijfer uit de reeks: 1,2,3,4,5 etc op.

 

(Dus: i-1, k-2 enz.)

En meet hoe lang je er over doet

 

Deel 2:

 

Schrijf nu eerst de zin ik kan multi-tasken

 

en daarna de reeks: 1,2,3,4,5 etc op.

Meet hoelang je er over doet

 

Volgens mij is het nu duidelijk!

 

 

Liefs en groetjes,

 

Anouk

Hoe gaat het met jou en multi-tasken?

Laat het me hieronder weten of Klik hier om een afspraak te maken voor een GRATIS Skype sessie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *