5 redenen waarom alleen zijn goed voor je is…

5 redenen waarom alleen zijn goed voor je is…

Wanneer ben je nou echt, echt jezelf? Als je alleen bent. Als HSPer heb je de neiging om je altijd naar de ander te voegen. In te gaan op iemands (onuitgesproken) wensen, rekening te houden met iedereen, het belang van de ander voorop te stellen. Je kent het wel. Bij mij gaat het zelfs zover dat ik rekening hou met mijn wederhelft als we in verschillende gedeelten van het huis zijn. Raar eigenlijk. Dit is ook een van de redenen waarom ik niet samenwoon. Ik heb écht tijd voor mezelf nodig om te ontprikkelen.

Ik las laatst ergens dat moeders 17 minuten per dag voor zichzelf hebben. 17 minuten! Ik word al niet goed als ik eraan denk. Een kenmerkende eigenschap van HSPers is graag alleen zijn en toch vraag ik me af hoe vaak dat lukt. Of je zelf genoeg ruimte geeft om de tijd te nemen die jij nodig hebt om alleen te zijn. Ik kan me voorstellen dat het lastig is in een druk gezin met jonge kinderen. Of als je een partner hebt die ‘gezellig alles samen wil doen’.

Hoe kun je nu zonder schuldgevoel je eigen alleen zijn organiseren?

Eerst even waaróm het zo belangrijk en goed voor je is om alleen te zijn:

1.Even alles op een rijtje

Er komt zoveel informatie binnen op een dag dat je tijd en ruimte nodig hebt om dit te verwerken. Alles is bereikbaar en voor de hand met alle schermen om ons heen en daar maken we gretig gebruik van. En dat is ook prima zolang je maar de tijd en de ruimte neemt om te ontprikkelen. Dus kruip lekker op de bank, alle apparaten uit en kom tot jezelf. Even bijtanken.

2. Meer ideeën

Als je lekker rustig zit is er ineens ruimte voor allerlei ideeën die je anders niet eens waarneemt in alle drukte. En je kunt eens heel goed navoelen hoe je je nou eigenlijk voelt vandaag. Luister maar eens naar al die stemmetjes vanbinnen en voel maar aan je lijf hoe je erbij zit. Er komt waarschijnlijk van alles opborrelen.

3. Je kan het!

Het kan zijn dat je het confronterend vindt om alleen te zijn. Niemand om iets aan te vragen en wat als…Maar oefening baart kunst en het is toch heel fijn om zelfstandig en onafhankelijk te zijn en te weten dat je je alleen ook redt. Daar krijg je zelfvertrouwen van. Misschien ben je het gewoonweg niet gewend omdat je het  nooit gedaan hebt. Uitproberen dus!

4. De ander leuker vinden

Als je elkaar eens niet ziet is het des te leuker wanneer degene van wie je houdt er weer is. Je kunt door iemand te missen ook weer meer waardering  hebben voor je lange relatie met misschien wel een klein beetje sleur of je zeurende kinderen. Het kan heel verfrissend zijn om even afstand te nemen en weer te ontdekken wat je juist zo waardeert.

5. Even helemaal jezelf zijn

Je kunt je betere versie even aan de kant zetten. In je oude verwassen pyjama met je haar in een knot en je make-up eraf lekker wat aanklommelen in huis. Wil je 3 koekjes bij de thee. Dan neem je 3 koekjes en niemand die er wat van zegt. Je kunt eens een boer laten en ongegeneerd Temptation Island kijken zonder je daarvoor te hoeven verantwoorden. Of keihard meebleren met een Hazes nummer. Ook lekker.

Maar hoe neem je die ruimte dan zonder schuldgevoel? Je moet al zoveel, er wordt van alles door iedereen van je verwacht. Wat zullen ze wel niet denken als je in je eentje boven gaat zitten. Of plechtig aan tafel afspreekt dat mama op dinsdagavond de badkamer voor zich alleen heeft en NIET gestoord mag worden. Of je lief die zegt dat het niet gezellig is.

Een overprikkelde HSPer is voor de omgeving geen feestje. Je wordt kortaf en prikkelbaar en je bent niet gezellig. Daar heeft dus niemand wat aan. Dus néem die tijd voor jezelf. Het is even wennen voor jezelf en je omgeving. Maar een minstens uurtje in je eentje afschakelen helpt om wel die gezellige partner of knutselmoeder te zijn. Probeer het eens! En voor je het weet kun je een hele stilteweek in je eentje aan op Ibiza. Mooi streven toch?

Wil je weten hoe je dit aanpakt? Klik hieronder

Klik hier om een afspraak te maken voor een GRATIS Skype sessie.

 

5 thoughts on “5 redenen waarom alleen zijn goed voor je is…

 1. Helemaal zoals je het beschrijft. en dat alleen zijn is altijd al lang en kan er met volle teugen van genieten. Heerlijk dat ik daar gelukkig geen last van heb.

 2. Deze week! Ik ga een paar dagen weg om eea helder te krijgen voor mezelf, m’n bedrijf en om gewoon eens tijd voor mezelf te hebben als moeder, echtgenote, dochter, vriendin etc etc…. Ik ga het gewoon doen! En grappig dat ik net nog deze blog van je tegenkwam… Hartelijke groet, Jacqueline.

 3. heel herkenbaar ,ik ben alleen op het moment heel erg overprikkeld geraakt ,dat ik hyperventilatie heb gekregen.en zeker als ik wat moet gaat het mis.
  dus wil niet meer de straat op .
  en dit is al een hele tijd zo door dat ik over vraagt word.
  door de problemen die mijn dochter heeft, ik alleen de gene ben die mijn ouderen moeder bezoekt.
  pfffff.
  en ik moet dat ook nog van mijn zelf.
  ik vind het heel moeilijk, om bij mezelf te blijven.

 4. Elke dag hangen we de mobiele telefoon aan de kabel om de batterij op te laden.
  Ook ons brein heeft deze ‘recharge’ nodig.

  Zorg goed voor jezelf en neem dit moment.

  Soms moet je opkomen voor je overtuigingen.
  Je kunt niet iedereen tevredenstellen.
  Laat je niet weerhouden omdat je bang bent
  dat iemand kritiek op je zal hebben.
  Misschien maak je een paar vijanden, maar veel anderen
  zullen respect voor je hebben omdat je opkomt
  voor de dingen waarin je gelooft.
  (uit het boek van Haemin Sunim: dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *